*Aksaray’dan bir yıl sonra vilayet olan Ordu’da 100. yıl kutlamaları ilin Mülki ve Mahalli İdareleriyle Meslek Odaları ve STK’lar tarafından birlikte ve ayrı, ayrı birçok etkinlikle kutlanıp, yıl dönümü için ilk mecliste belgesel çekilirken Aksaray’ın atanmış ve seçilmişleriyle Meslek Odaları ve STK’ları bu konuda defalarca haberdar edilmelerine rağmen hem 2. Vilayetliğimizi mayalayan 1. Vilayetliğin gerçekleştirilmesini sağlayan kanunun kabulünün hem de il olma kanununun resmi gazetede yayınlanmasının100. Yılında vefasızlığın kitabını yazdılar.!!!
Bugün Aksaray’ın 2. Vilayetliğini mayalayan 15 Temmuz Milli İrade meydanında bulunan Aksaray’ın 1920-33 arasındaki 1. Vilayetliğinden kalan tarihi Valilik, Jandarma ve Adliye ile Maliye hizmet binaları, İl Halk Kütüphanesi ,Aksaray Lisesi ,Azmi Milli Un Fabrikası, Valilik konağı ve Yolar idaresi binalarının yapılması başta olmak üzere bir çok hizmeti sağlayan 1. Vilayetliği sağlayan 40 numaralı kanunun resmi gazetede yayınlanarak resmileşmesinin 101. yıl dönümü.
Hemşerilerimiz Aksaray’ın 75 yıl süren 1. İlçelik esaretinden kurtulmasının yanında 13 yıl gibi çok kısa bir zamanda geçmişteki olumsuzlukların telafi edilmesini sağlayan 1. vilayetlik olmasaydı 1989 yılındaki 2. ilçelik esaretinden kurtulmanın mümkün olmayacağını belirttiler.!!!
Aksaraylılar şu anda Anadolu’nun Parlayan ili haline gelmemizi mayalayan 1. Vilayetliğin bizden 1.yıl sonra bu ün vana kavuşan Ordu vilayeti tarafından muhteşem törenlerle kutlanmasının aksine ilimizdeki umursamazlığın asla ve asla kabul edilemez olduğunun da altını çizdiler.
Tüm atanmış ve seçilmişlerle siyasilere, Meslek Odaları yetkilileriyle STK’ mensuplarına seslenen Aksaraylılar”Eğer ki 1. Vilayetlik olmamış olsaydı ve bu vilayetlik döneminde ilimizin merkezini süsleyen anıtsal tarihi eserleri şehrimize kazandırılmamış olsaydı bunlara bakılarak vilayetlik nimetleri hatırlanmazdı.!!!
Vilayetliğin maddi ve manevi nimetlerini yaşayan büyüklerimiz tarafından o dönemde gerçekleştirilen bu anıtsal tarihi eserlerin yanında diğer nimetlerini evlatlarına anlatılamazlardı.
Anlatılamayınca da Aksaray’ın sürekli olarak il olma çabaları gündemde tutulmayacağından günümüzün Anadolu’nun en hızlı kalkınan ve gelişen vilayeti yerine Niğde ilinin en büyük ilçesi olmaya devam edecektik.
Bize yakışmayan bu vefasızlığın terk edilerek Vilayetlik yıl dönemlerine en azından Ordu vilayetinin etkinlikleri örnek alınarak vefasızlık ortadan kaldırılsın.
Bunun dışında da her zaman ve her fırsatta ilimizin mutlu istikbalini sağlayacak yatırımlar için iş birliği yapılsın” dediler.
ORDU’NUN İL OLMASININ 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARI HABERLERİNİ VEREN LİNKLER!!!
Aksaray’dan 1 yıl sonra il olan Orduluların bizim seçilmiş ve atanmışlarının vefasızlığının aksine Mülki ve Mahalli yönetimleri Meslek Odaları ve STK’lar tarafından ayrı, ayrı yapılan 100. yıl kutlama etkinliklerinin haberleriyle bunun için yapılan belgeseli anlatan haber linklerini Aksaray’ın atanmış ve seçilmişleriyle Meslek Odaları ve STK’lıları tarafından bilgi edinmeleri için yayınlıyoruz;
1-http://www.ordu.gov.tr/valimiz-sayin-tuncay-sonelin-ordunun-il-olusunun-100-yildonumu-kutlama-mesaji
2-http://www.otso.org.tr/index.php/tr/2013-10-22-11-49-32/haberler/2028-baskan-sahin-den-100-yil-mesaji
3-https://www.ordu.bel.tr/Haber/44218/buyuksehirden-100-yila-ozel-program
4-https://www.facebook.com/watch/?v=5944412172251082.(Haber belge ve bilgi ile fotoğraflar Ali Genç)