2. Kılıçarslan Temalı 33. Ihlara Kültür ve Spor Festivalinde Heyecan Sürüyor

2. Kılıçarslan Temalı 33. Ihlara Kültür ve Spor Festivalinde Heyecan Sürüyor

Aksaray Haber | Aksaray Haberleri | aksarayhaberci | aksaray sondakika haberleri | aksaray güncel |aksaray gündem

17-23 Eylül tarihleri arasında Aksaray Belediyesi tarafından organize edilen 2. Kılıçarslan Temalı 33. Ihlara Kültür ve Spor Festivali büyük bir heyecanla devam ediyor.

Geçmişten Günümüze ne varsa hepsinin bu festivalde yer aldığı programlar şehirde adeta bir kültür rüzgârı estirecek.

21 Eylül Cuma günü Aksaray Belediyesi önünden başlayacak olan Festival Korteji Kılıçarslan parkına kadar yürüyüşle devam edecek.

Türk dünyasının, Orta Asya ve Anadolu´ya özgü şenliklerin hayat bulacağı festivalde geleneksel Türk Sporlarının yanı sıra çadırlarda oba yaşamı, Anadolu el sanatları atölyeleri, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyun oyunları, kılıç kalkan gösterileri, at biniciliği, atlı gösteriler gibi pek çok aktivite yer alacak.

Bu gösteride Selçuklu dönemi kıyafetlerinin yer alacağı tarihsel bir kıyafet yolculuğuna çıkarken, Selçuklu desen ve motiflerinden oluşan kıyafetleri hayranlıkla izleyeceksiniz.

Oba içerisinde kurulan er meydanında büyük güç ve ustalık gerektiren ve geleneksel Türk sporumuz olan güreş müsabakalarını izlerken unutulmaz anlar yaşayacak, varlığımızdan beri eş değer olan insanlık kadar eski bir tarihe şahitlik edeceksiniz.

Bu alanda festivale özel hazırlanmış kısa film yarışmasının juri seçimine ve ödül törenine tanıklık edebilir, hemen devamında izleyeceğiniz Somuncubaba Aşkın Sırrı filmiyle geçmişe yolculuk edebilirsiniz.

Asil ve köklü ata sporumuzu yakından tanımak, hem sportif bir aktiviteye hemde kültürel bir etkinliğe dâhil olup tarig bilinci kazanmak istiyorsanız takımınızı kurun ve okçuluk muharebe oyununa katılın.

Sizler için hazırladığımız çocuk etkinlik alanında; Aşık Oyunu, Mangala Oyunu ve daha bir çok unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlarını oynayarak keyifle vakit geçireceksiniz.

Dervişler otağında Aksaray´ın manevi büyüklerinden; Somuncubaba, Yunus Emre, Taptuk Emre. İsmail Maşuki, Pir Ali Sultan, Yunus Emre, Cemalettin´i Aksaray´i, Genç Osman, Piri Mehmet Paşa, Zenbilli Ali Efendi´yi Dervişler otağında daha detaylı yanıma fırsatı bulacaksınız.

Kurulacak Obada; geleneksel çadırları, dönemin kıyafetleri ile Alpleri, heybetli Selçuklu atlarını, kilim haneyi ve oba yaşamının tüm detaylarını bulacak, obanın havasını soluyup tarihi yeniden yaşayacaksınız. Sultan II. Kılıçarslan, otağında kazandığı zaferleri ve Dar´üz Zafer Aksaray´ı anlatmak için sizleri bekliyor olacak.

Şanlı geçmişimizden günümüze kadar gelen okçuluk kültürünün tüm detaylarının yer aldığı bir alanda, Türklerin asırlık macerasında hep gücünü yaylarında hissettikleri ok ve yayı kullanmanın keyfine varacaksınız.

Özel olarak yetiştirilmiş atlar ve alanında uzman akrobatlar eşliğinde sizin için özel hazırlanmış alanda gösterileri izlerken nefes kesen anlar yaşayacaksınız.

Ata sporlarımızdan olan at binicilik sporunu tanımanız, sevmeniz ve bir yaşam biçimine dönüştürmenize yardımcı olmak için size özel at binicilik alanı oluşturduk. Bu alanda profesyonel eğiticiler eşliğinde yaşayacağınız deneyim unutulmaz olacaktır.

Eski tarihlerden günümüze uzanan bir gelenek olan Mas Güreşi ile birbirinize temas etmeden ve fırlatmadan kuvvet, el çabukluğu, hızlılık dayanıklılık, cesaret ve yaşama gücü gibi giziksel ve ruhi özellikleri bir arada yaşayabilirsiniz.

Oba içerisinde; Yün eğirmeden demirciliğe, koşumculuktan hasır örmeye, kalaycıdan bıçakçıya kadar daha birçok yöresel el sanatlarını bulabilir. Uygulamalı atölyelerde geleneksel sanatlarla tanışabilirsiniz.

Aksaray´ın tarihi ile ilgili fotoğraf, belge, eşya, kıyafet, gazete kupürleri, videolar, müzikler ve daha birçok öğreyi bu çadırda bulabilir geçmişten günümüze Aksaray tarihinde yolculuk edebilirsiniz.

Tarihteki Türk atlı okçuları, dörtnala giderken eyer üstünde dönüp arkaya ok atarak hedefe tam isabet ettirme ustalıklarıyla tanınmışlardır. Uluslararası literatürde "Part Atışı" olarak isimlendirilen at üzerinde geriye doğru yapılan ok atılşının en başarılı e en ünlü uygulayıcıları Türkler olmuşlardır. Sizler de bu tarihi anlara şahitlik etmek isterseniz bu gösteriyi kaçırmayın.

Cirit, at üzerinde oynanan spor dallarından biridir. At üzerindeki sporcunun süngü ve mızrağını (ciridini) takibe karşı isabetli bir şekilde atmasını, muharebe anında kendisine ve bineğine olan hakimiyetini ve bu yolla rakibine üstün gelmesini amaç edinen, kuralları olan bir spordur. Bu sporu izlerken yaşayacağınız keyif unutulmaz olacaktır.



Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor