Abbas Satır


RAMAZAN PİDESİNE GRAMAJ OPERASYONU

RAMAZAN PİDESİNE GRAMAJ OPERASYONU


Ramazan 11 Mart’ta başlıyor. Vatandaş bu yıl hem daha fazla  para verip, hem de daha küçük pide alacak. Çünkü geçtiğimiz yıl 300 gram pide 10 liradan satılırken şimdi 250 gram ramazan pidesi 15 liradan satılacak.

  Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ramazan pidesi fiyatlarına neden zam yaptıklarını yine kendi klasik söylemleriyle değerlendirdi.

 Efendim, geçen yıl Ramazan Pidesinin kilogramının 35,5 lira olarak uygulandığını bu yıl ise kilo fiyatının 60 lira olarak belirlendiğini söyledi. Fırıncılar Başkanı, işçi ve girdi maliyetlerinin yükseldiğini de ekliyor. 2002’de bir asgari ücretli kaç tane ekmek alıyordu, 2024 yılında ise kaç ekmek alabiliyor, onun değerlendirmesini  de yapıyor.

 Bu yazıyı iki gün beklettim. Acaba  bir yetkili çıkıp, ramazan pidesi zammına karşı çıkar diye, ama olmadı..Kimseden ses çıkmadı..

 Bu arada, Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil Balcı’nın, gerekçelerini ekonomist Mahfi Eğilmez sosyal medya paylaşımında  “Bu yıl 250 gram Ramazan pidesi 15 TL’den satışa sunulacak. Geçtiğimiz yıl 300 gramlık Ramazan pidesi fiyatı 10 TL olarak satışa sunulmuştu. Shrinkflasyon + greedflasyon = Multiflasyon. Pide mi alıyoruz ekonomiye giriş dersi mi belli değil.” diyerek, eleştirel bir yanıt verdi.

 Bundan bir süre önce, Ankara Pideciler Simitçiler, Çörekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Savaş Delibaş, bir video yayınlayıp, simit fiyatlarına zam yapıldığını duyurmuştu,

 Ertesi gün, Ticaret Bakan Yardımcısı, Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş’ı makamına çağırıp,

sert bir dille simit zammının geri alınmasını istemişti.

 Savaş Delibaş Bakan yardımcıyla yaptı  gergin görüşmeyi  anlatmış ve şöyle demişti “Simit fiyatlarına yaptığımız zammın haberlerde yayımlanması üzerine Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan beni makamına davet etti ve niçin zam yaptığımızı sordu. Fiyat artışlarını hatırlattım.  Zammı ertelememizi istedi. Hatta bizi üzen, kıran bazı ifadeleri de oldu. Ben de bunun üzerine açıklama yapacağımı söyledim.” dedi

 Şimdi aynı Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Mahmut Gürcan, Fırıncılar Odası Başkanı Halil Balcı’yı makamına çağırıp, Ramazan Pidesine  yapılan zammın geri aldırmasını bekliyoruz.

 Simitçinin günahı ne ?. Bakanlık fırıncıların gramaj operasyonuna sessiz mi kalacak ?

 Ticaret Bakanlığı, Ramazan başlamadan bu kararı geri aldırırsa, alkışlayacağım.

 Konuyu bir fıkra ile bağlayalım. Yalnız fırıncılar bu fıkradan alınmasınlar. Namuslu ve dürüst fırıncılar her zaman başımızın üstündedir.

Köylünün birisi fırıncıya her gün yarım kilo tereyağı satarmış. Bir gün fırıncı, köylünün tereyağını doğru tartıp tartmadığını kontrol etmiş, ancak tereyağı eksik çıkmış. Buna fena halde kızan fırıncı köylüyü mahkemeye vermiş.

Fırıncı ile köylü mahkemede yargıcın karşısına çıkmış.

Yargıç köylüye “Tereyağını tartmak için hangi ölçü kullanıyorsun” diye sormuş

Köylü “Ben onurlu ve ilkeli biriyim. Uygun ölçüm yapan bir terazim var.” demiş.

Hakim “O halde  tereyağını nasıl tartıyorsun da eksik çıkıyor” diye sormuş.

Köylü düşünmüş ve kendinden emin bir şekilde yanıt vermiş.

“Sayın Yargıç, fırıncı benden yarım kilo tereyağı istediğinde, önce ondan yarım kiloluk ekmek alıyorum. Bu ekmeği kilo ölçütü olarak teraziye koyuyor ve aynı ağırlıkta yarım kilo tereyağı veriyorum. Ben fırıncının ekmeğine güvenerek tereyağını tarttım ve öyle verdim. Takdir sizindir”

  • Çarşamba 20.9 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Perşembe 22.9 ° / 10.2 ° Güneşli
  • Cuma 25.4 ° / 11.7 ° false
  • BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,68% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2406,60% 0,27
  • Ç. ALTIN

    3892,73% -0,26

Aksaray

08.05.2024

  • İMSAK 03:56
  • GÜNEŞ 05:32
  • ÖĞLE 12:45
  • İKİNDİ 16:35
  • AKŞAM 19:49
  • YATSI 21:18
Aksaray'ın Köklü Mirası: KlasikTürk Müziği Korosu Yeni Konser İçin Hazırlanıyor" Aksaray'ın Köklü Mirası: KlasikTürk Müziği Korosu Yeni Konser İçin Hazırlanıyor"
Aksaray’da motosikletin kepçeye çarptı motosiklet sürücüsü feci şekilde can verdi Aksaray’da motosikletin kepçeye çarptı motosiklet sürücüsü feci şekilde can verdi
Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu İl Genel Meclisini ziyaret etti Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu İl Genel Meclisini ziyaret etti
DAĞCILARIMIZ YENİ KEŞFEDİLEN 102 KM.LİK ZENGİBAR YOLUNDA YÜRÜDÜLER DAĞCILARIMIZ YENİ KEŞFEDİLEN 102 KM.LİK ZENGİBAR YOLUNDA YÜRÜDÜLER
ANILARI OLAN MİLLETLERİN MUHTEŞEM GELECEKLERİ VARDIR ANILARI OLAN MİLLETLERİN MUHTEŞEM GELECEKLERİ VARDIR
ASÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ İLK ÖĞRENCİLERİNİ ALIYOR ASÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ İLK ÖĞRENCİLERİNİ ALIYOR
AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 7-8-9 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇIYOR AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 7-8-9 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇIYOR
7 MAYIS 2024 DÜNYA ASTIM GÜNÜ 7 MAYIS 2024 DÜNYA ASTIM GÜNÜ
Aksaray Jandarması Piyasa Değeri 57.500 TL olan 46.000 Makaron Ele Geçirdi Aksaray Jandarması Piyasa Değeri 57.500 TL olan 46.000 Makaron Ele Geçirdi
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu sağanak yağıştan etkilenen Yeşilova Beldesinde incelemelerde bulundu. Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu sağanak yağıştan etkilenen Yeşilova Beldesinde incelemelerde bulundu.
AK İRFAN KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ AK İRFAN KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ
GENÇLERİMİZLE IHLARA VADİSİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ GENÇLERİMİZLE IHLARA VADİSİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
SOSYAL KONUT PROJESİ İSTİKLAL MAHALLESİNDE HIZLA İLERLİYOR SOSYAL KONUT PROJESİ İSTİKLAL MAHALLESİNDE HIZLA İLERLİYOR
BEDRİYE MEDRESESİ GENÇLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU BEDRİYE MEDRESESİ GENÇLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU
ATSO BAŞKANI KOÇAŞ, TURİZMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ ATSO BAŞKANI KOÇAŞ, TURİZMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ