Abbas Satır


“ÇOCUKLAR BURADA TARİH YATIYOR”

“ÇOCUKLAR BURADA TARİH YATIYOR”


Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü  nedeniyle 2000 bin yıllık Antik Tiyatro’yu Başkentimize kazandırdık” diye ilettiği mesaj beni çocukluk yıllarıma görürdü.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’nun ortasında bozkırdan var ettiği bir Başkent.

Benim kuşağım Ankara’nın yaşadığı büyük dönüşümü iyi bilir. Çocukluğumun, gençliğimin geçtiği Ankara. 

Gecekondusu bol, denizi yok derlerdi, ağaçları yok, gri şehir derledi, bilmem her türlü kılıfı bulurlardı. Ancak tarihi de kültürü de zengindi.

Bohem hayatı çok seven ünlü Şair Yahya Kemal Beyatlı’nın “Ankara’nın nesini seviyorsun” sorusuna, biraz küçümser bir tavırla “Ankara’yı en çok İstanbul’a dönüşünü severim” diye yanıtlaması bile hala hafızamızda...

Ya Ankara’nın bağları... Kuzeyden güneye serpilmiş bağ evleri , Dikmen, Küçükesat, Büyükesat, Seyranbağları, Türközü, Keçiören, Etlik, Ayvalı, Çankaya, Kavaklıdere, Bülbülderesi… Yok olan bağların, derelerin semt hatta ilçe isimlerindeki izleri onlar.

İklimi kışın soğuk ve sert, yazın sıcak ve kurak. Ankara’da yılın en güzel zamanıysa leylakların açtığı mayıs ayı idi. Ankara mayısı bir başka güzeldir. Mayıs, Ankaralı gençlerin kanlarının kaynamaya başladığı aydır.

Ankara’yı daha geniş anlatırım ama, yukarıdaki fotoğrafın benim için anısı bir başkadır. 

Cumhuriyetin ilanıyla Ankara ilk önce Ulus civarıyla büyüdü. Ankara’nın ilk yerleşim yerleri, Ankara Kalesi civarı, Hacettepe, Samanpazarı ve Hamamönü’dür. Bir de, nüfusun artışıyla gecekonduların oluşturduğu, özellikle çalışan emekçi halkın yoğun olarak yaşadığı Altındağ bölgesi vardı.

Ben Altındağ’da doğdum. İlkokulu Ankara Kalesi’nin eteklerindeki Necatibey İlkokulunda okudum. Altındağ’dan yürür, Hisar Caddesi’nin yokuşunu tırmanır okuluma giderdim. Kış aylarında yoğun kar yağdığı zaman, tahta okul çantasını kızak gibi kullanır, Hisar Caddesi’nden aşağı doğru kayardım.

Hisar Caddesinin hemen başında Berlin Oteli vardı. Daha sonra Öğretmenevi oldu. Onun hemen yanında  çok sayıda iki katlı evler vardı. Buralarda Rum ve Ermeni vatandaşlar yaşardı. Evlerinin önünde ipe takılmış zilleri vardı. Okul çıkışı, arkadaşlarımla birlikte bu zilleri çalıp kaçmamız, en büyük zevkimizdi. 

Çok sayıda Rum ve Ermeni arkadaşlarımla birlikte okudum. Ancak ben onların Ermeni veya Rum oldukları aklımıza bile gelmezdi. İlkokul 5. sınıfına gittiğim yıllardı, Pazar günü arkadaşlarımla okul bahçesinde buluşup maç yapma kararı almıştık. Can ismindeki arkadaşımız gelmemişti. Evimize dönerken Can’ın / yıllar sonra gerçek adının  Janesyan olduğunu öğrendim/ okulun hemen yanındaki kiliseden çıkarken gördüm. Ertesi gün “Sen orada ne yapıyorsun” diye sordum. Bana “Biz Ermeniyiz. Pazar günleri kiliseye gideriz” yanıtını verdiğinde çok şaşırmıştım. Ancak duygularımda bir değişiklik olmamıştı.

Can’ın babası,  Orhan Amca da /Daha sonra onun adının  da Ohennes olduğunu öğrendim./ Hisar Caddesi’nin  köşesinde bakkal dükkanı işletirdi. Oradan alış-veriş yapardık. Orhan Amca bir gün bize dün gibi hatırladığım şu sözleri söyledi ;“Bakın çocuklar, karşıdaki Berlin Oteli ve etrafında bulanan evlerin altında tarih yatıyor. Eski Roma evleri var”

Çocuk aklımızla  o zaman bir şey anlamadık.

Zaman zaman Hisar Caddesi’nden geçerken, bir takım çalışmalar yapıldığını görürdüm. Öğretmenevi  ve çevresindeki evler  yıkılmaya başlamıştı. Daha sonra öğrendim ki, Antik tiyatronun kalıntılarına ilk olarak 1982 yılında rastlanmış. 1982-1986 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı danışmanlığında ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi uzmanlarının katılımı ile gerçekleştirilen arkeolojik kazılarla kısmen; 2010’dan itibaren ise tiyatronun oturduğu ana kaya ve bazı özgün bölümler tümüyle ortaya çıkarılmış. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent tarihinde önemli yer tutan tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmüş.  Böylece, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından iki bin yıllık Antik Ankara (Ankyra) Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Alanı’nda başlatılan restorasyon ve kazı çalışmaları  geçtiğimiz günlerde tamamlandı ve antik tiyatro  ziyaretçiler hazır hale getirildi..

60 yıl sonra Ohannes Amca’nın sözleri hayat buldu.

  • Çarşamba 20.9 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Perşembe 22.9 ° / 10.2 ° Güneşli
  • Cuma 25.4 ° / 11.7 ° false
  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,25% 0,03
  • EURO

    34,69% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2400,76% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00

Aksaray

08.05.2024

  • İMSAK 03:56
  • GÜNEŞ 05:32
  • ÖĞLE 12:45
  • İKİNDİ 16:35
  • AKŞAM 19:49
  • YATSI 21:18
Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu İl Genel Meclisini ziyaret etti Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu İl Genel Meclisini ziyaret etti
DAĞCILARIMIZ YENİ KEŞFEDİLEN 102 KM.LİK ZENGİBAR YOLUNDA YÜRÜDÜLER DAĞCILARIMIZ YENİ KEŞFEDİLEN 102 KM.LİK ZENGİBAR YOLUNDA YÜRÜDÜLER
ANILARI OLAN MİLLETLERİN MUHTEŞEM GELECEKLERİ VARDIR ANILARI OLAN MİLLETLERİN MUHTEŞEM GELECEKLERİ VARDIR
ASÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ İLK ÖĞRENCİLERİNİ ALIYOR ASÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ İLK ÖĞRENCİLERİNİ ALIYOR
AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 7-8-9 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇIYOR AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 7-8-9 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇIYOR
7 MAYIS 2024 DÜNYA ASTIM GÜNÜ 7 MAYIS 2024 DÜNYA ASTIM GÜNÜ
Aksaray Jandarması Piyasa Değeri 57.500 TL olan 46.000 Makaron Ele Geçirdi Aksaray Jandarması Piyasa Değeri 57.500 TL olan 46.000 Makaron Ele Geçirdi
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu sağanak yağıştan etkilenen Yeşilova Beldesinde incelemelerde bulundu. Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu sağanak yağıştan etkilenen Yeşilova Beldesinde incelemelerde bulundu.
AK İRFAN KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ AK İRFAN KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ
GENÇLERİMİZLE IHLARA VADİSİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ GENÇLERİMİZLE IHLARA VADİSİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
SOSYAL KONUT PROJESİ İSTİKLAL MAHALLESİNDE HIZLA İLERLİYOR SOSYAL KONUT PROJESİ İSTİKLAL MAHALLESİNDE HIZLA İLERLİYOR
BEDRİYE MEDRESESİ GENÇLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU BEDRİYE MEDRESESİ GENÇLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU
ATSO BAŞKANI KOÇAŞ, TURİZMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ ATSO BAŞKANI KOÇAŞ, TURİZMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Aksaray da yapılan uygulamada kaçak sigara ele geçirildi Aksaray da yapılan uygulamada kaçak sigara ele geçirildi
AKSARAY BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU DÖNEM KAYITLARI BAŞLADI AKSARAY BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU DÖNEM KAYITLARI BAŞLADI