Abbas Satır


ATATÜRK VE TÜRK GÜNEŞ UYGARLIĞI

ATATÜRK VE TÜRK GÜNEŞ UYGARLIĞI


Anadolu’yu gezerken, güneş tarlalarını görürsün. Ayrıca  şehirlerde üniversiteler, belediyeler ve  kurumlar çatılarına güneş panelleri kurmuşlar. GES denilen Güneş Enerji Sistemlerini gördükçe, acaba Türk toplumu güneşi yeni mi keşfetti diye düşündüm.

Otomobillerin hareket etmesi, binaların ısıtılması, fabrikaların çalışması, elektronik aletlerin kullanılabilmesi gibi günlük işlerimizin neredeyse hepsi bir enerji kaynağına ihtiyaç duyar. En temiz enerji kaynağı ise güneş. Güneş enerjisi kullanarak gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmaya katkıda bulunmanın değeri paha biçilemez.

Hayatımızın her aşamasında güneşe gereksinim duyarız. Güneşin birçok konuda insanların yaşamına etkisi olduğu bilinmektedir. Bu etkiler genel olarak olumlu etkilerdir. Yani güneş olmadan hayatımızı sürdürmek ve sağlıklı yaşamak imkansızdır.
Geçtiğimiz günlerde Barış Kitabevinden  “Atatürk ve Türk Güneş Uygarlığı” adlı bir kitap aldım. Yazarı da ODTÜ  öğrencilerinin “Güneş Hocası” dedikleri Doç. Dr. Çetin Göksu.

Çetin Hoca ODTÜ ‘de Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde uzun yıllar Öğretim üyeliği yapmış ve  “Güneş ve Kent – Güneş Yeniden Doğuyor ve Güneş Bilinci” gibi dünyaca ünlü  kitapları ve makaleleri  var.

Çetin Göksu halen, Türkiye Güneş Projeleri yanında, Anadolu kültürünün canlandırılması ve çağdaş olarak değerlendirilmesi konularında projeleri yürütüyor.

Doç. Dr. Çetin Göksu, Türk Güneş Uygarlığının, Atatürk’ün Türk Devrimleri ile başladığını ve Uygarlık Projesinin bir devamı olduğunu söylüyor ve “Proje, aynı zamanda, Birleşmiş Milletlerin Rio, Kyoto ve Paris iklim Sözleşmeleri kararları dikkate alınarak hazırlanmış, bir Güneş Uygarlığı Projesidir.” diyor.

Bu Proje, Türk Üniversitelerinde geliştirilen  Güneş Uygarlığı ilgili projelerini ve bu projeleri nasıl hayata geçeceğini anlatan orijinal bir eser olduğunu belirten Doç. Dr. Göksu şunları söylüyor ;

“Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, dünyada yeni bir çağı başlatmış, işgal altında olan bütün sömürge ülkelere örnek olmuş, dünyada “Bağımsız Devletler” dönemini başlatmış, dünyayı yeniden şekillendirmiştir.

Türkiye Cumhuriyetinin ikinci önemli özelliği, Çağdaş Uygarlığın sorunlarını aşmak için geliştirilen “YENİ BİR UYGARLIK PROJESİ” olmasıdır. Türk Uygarlığının sembolü Güneştir. Amacı da ileri düzeyde bir “Güneş Uygarlığıdır”. Atatürk’ün 10 Yıl nutkunda  “Türk Uygarlığı” geleceğin yüksek Uygarlık ufkunda bir “Güneş” gibi doğacaktır”dediği gibi “Güneş Uygarlığı” dünyada yeniden başladığının işaretidir.

Atatürk’ün hedef olarak belirlediği, Güneş Uygarlığı, yıllar sonra dünyanın gündemine yeniden gelmiştir. Rio’da toplanan ülkeler, İklim sözleşmesi yaparak, dünyayı kirleten fosil enerjilerden Güneşe geçme kararı almışlardır.  BM kararları, fosil enerjilerden  Güneş enerjilerini geçme kararı gibi görünse de gerçekte, yeni bir uygarlığı, Güneş Uygarlığının başladığını müjdelemektedir.

Güneş Uygarlığı sadece bir enerji türünü değiştirmek kararı ötesinde anlam ve içeriğe sahiptir. Güneş Uygarlığı, Atatürk’ün dediği gibi her alanda çok daha ileri bir uygarlığı, çok güzel bir yaşamı öngörür.

Son yıllarda, dünyada artan felaketler, yeni bir uygarlık arayışını gündeme getirdi. İşte bu arayışın adı  Güneş Uygarlığıdır. Güneş Uygarlığı Projesi, sadece Türkler için değil, tüm insanlık için geliştirilmiş, modern uygarlıktan farklı, daha ileri bir Uygarlık Projesidir.

Dünyada bugün büyük bir bunalım yaşanıyor. Ardı arkası kesilmeyen kavgalar, savaşlar, iklimlerin değişimi, küresel ısınmaya bağlı doğal felaketlerin yaşanması, can ve mal kayıpları tarihin en büyük sorunu haline  gelmiştir. İşte bu zor ve tehlikeli duruma karşı tek çözümü “Güneş Uygarlığı”dır.”

“Güneş Hoca”yı kutlarım. Gerçekten, gelişen güneş uygarlığı insanlık yararına yönlendirilirse, katılımcı planlama ile hem halkçı, hem de bilimsel odaklı bir  çalışma ile mümkün olacaktır.

Nazım Hikmet ne demiş.

“Akın var güneşe akın! Güneşi Zaptedeceğiz, güneşin zaptı yakın!”

 

  • Çarşamba 20.9 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Perşembe 22.9 ° / 10.2 ° Güneşli
  • Cuma 25.4 ° / 11.7 ° false
  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,25% 0,03
  • EURO

    34,69% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2400,76% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00

Aksaray

08.05.2024

  • İMSAK 03:56
  • GÜNEŞ 05:32
  • ÖĞLE 12:45
  • İKİNDİ 16:35
  • AKŞAM 19:49
  • YATSI 21:18
Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu İl Genel Meclisini ziyaret etti Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu İl Genel Meclisini ziyaret etti
DAĞCILARIMIZ YENİ KEŞFEDİLEN 102 KM.LİK ZENGİBAR YOLUNDA YÜRÜDÜLER DAĞCILARIMIZ YENİ KEŞFEDİLEN 102 KM.LİK ZENGİBAR YOLUNDA YÜRÜDÜLER
ANILARI OLAN MİLLETLERİN MUHTEŞEM GELECEKLERİ VARDIR ANILARI OLAN MİLLETLERİN MUHTEŞEM GELECEKLERİ VARDIR
ASÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ İLK ÖĞRENCİLERİNİ ALIYOR ASÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ İLK ÖĞRENCİLERİNİ ALIYOR
AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 7-8-9 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇIYOR AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 7-8-9 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇIYOR
7 MAYIS 2024 DÜNYA ASTIM GÜNÜ 7 MAYIS 2024 DÜNYA ASTIM GÜNÜ
Aksaray Jandarması Piyasa Değeri 57.500 TL olan 46.000 Makaron Ele Geçirdi Aksaray Jandarması Piyasa Değeri 57.500 TL olan 46.000 Makaron Ele Geçirdi
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu sağanak yağıştan etkilenen Yeşilova Beldesinde incelemelerde bulundu. Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu sağanak yağıştan etkilenen Yeşilova Beldesinde incelemelerde bulundu.
AK İRFAN KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ AK İRFAN KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ
GENÇLERİMİZLE IHLARA VADİSİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ GENÇLERİMİZLE IHLARA VADİSİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
SOSYAL KONUT PROJESİ İSTİKLAL MAHALLESİNDE HIZLA İLERLİYOR SOSYAL KONUT PROJESİ İSTİKLAL MAHALLESİNDE HIZLA İLERLİYOR
BEDRİYE MEDRESESİ GENÇLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU BEDRİYE MEDRESESİ GENÇLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU
ATSO BAŞKANI KOÇAŞ, TURİZMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ ATSO BAŞKANI KOÇAŞ, TURİZMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Aksaray da yapılan uygulamada kaçak sigara ele geçirildi Aksaray da yapılan uygulamada kaçak sigara ele geçirildi
AKSARAY BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU DÖNEM KAYITLARI BAŞLADI AKSARAY BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU DÖNEM KAYITLARI BAŞLADI